
ANKARA MASA TENİSİ KURULUŞLAR LİGİ YARIŞMA TALİMATI
Madde 1-
Bu talimat Ankara’da lig statüsünde yapılacak kamu ve özel kuruluşlar arası masa tenisi müsabakalarında uygulanır. Kuruluş maçları her yıl Ekim ayında başlar .Kuruluş maçları her takımın kendi sahasında ve rakip sahada oynanır. Takımlar kendi aralarında anlaşarak her iki maçı da rakip sahada yada tarafsız bir sahada oynayabilirler. Takımlar arasında sorun çıkma durumunda komite maçın yapılacağı yeri belirleyebilir. Uygun salonu olmayan takımlara komitece maçlarını yapabileceği yer gösterilir.
Madde 2-
Takımlar her yıl oyuncu lisanslarını lig başlamadan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne onaylatacaklardır. Liglere yeni katılan kuruluşlar ve sporcular lisans çıkaracaklardır. Lisanslar ferdi veya oynadığı kuruluşa ait kulüp lisansı olabilir. Oynadığı kuruluşa ait spor kulübü adına lisans çıkarılan kuruluş sporcusu aynı sezonda kulüpler arası müsabakalarda oynayabilir. Ferdi lisanslı sporcu ferdi müsabakalarda ve mensubu olduğu kuruluş takımında oynayabilir.
Madde 3-
Kuruluşlar ligler başlamadan yetkili mercilerince imzalanmış ve her oyuncunun karşısında sigorta sicil ya da emekli sandığı sicil numaraları olan takım listelerini Tertip Komitesine bildirmek zorundadırlar.
Madde 4-
Kuruluşlar takım listelerini sezon başında en az 3 kişi olarak düzenlemek durumundadırlar. Takımlar bu sayıyı istedikleri kadar yüksek tutabilirler. Takım listeleri düzenlenirken kuruluşlar bir takım sorumlusu ve aksi durumlarda ulaşılabilecek başka bir oyuncunun adı, soyadı, fax numarası, telefon numarasını , e-mail adresini belirtmek mecburiyetindedirler.
Madde 5-
Takımlar sezon başında bildirdiği liste haricinde kuruluşa işe giren sporcularını lisans çıkararak o sezon içerisinde oynatabilirler. Kuruluşların taşra teşkilatından 1 yıldan az bir süre ile geçici görevle gelen çalışanlarını müsabakalarda oynatamaz.
Madde 6-
Kuruluş takımları liglere (A) , (B) ,(C), (D) takımı olarak katılabilecekleri gibi takımlarında bayan oyuncularına da yer verebilirler. Aynı sezon içinde (A), (B),(C),(D) takımlarından bir diğerine geçmek yasaktır. Aksi takdirde hükmen mağlubiyet cezası verilir.
Madde 7-
Kuruluşlar antrenör oyuncu adı altında kurum dışından bir sporcu oynatabilirler. Antrenör oyuncunun 19 ve üstünde yaşta olması gerekir . Antrenör oyuncunun o takıma katkıda bulunması önemlidir. Takımlar oynattıkları antrenör oyuncuyu en az bir devre değiştiremezler. Kuruluşlar kadrolarında iki antrenör oyuncu tutabilirler. Aynı maçta sadece biri görev yapabilir. Antrenör oyuncu değişikliklerinin yeni sezon başlamadan önce yapılması gerekir. Antrenör oyuncu ancak devre arasında veya sezon bitiminde başka bir takıma geçiş yapabilir.
Madde 8-
Kendi kurumunda oyuncu olan bir sporcu sezon içerisinde başka bir kurumda antrenör oyuncu olarak , antrenör oyuncu da kurum oyuncusu olarak oynayamaz.
Madde 9-
Kuruluşlar kendi okullarında okuyan çalışan , öğrenci ve üyeleriyle müsabakalara katılabilirler. Bu durum yüksek lisans ,lisans ,ön lisans programında okuyan öğrencileri ve kamu kurumu nitelindeki meslek kuruluşları, sendikaları , vakıfları kapsar. Takım listelerinde öğrencilerin sınıf ve numarası belirtilecek ve yetkili merci imzalı olacaktır. Üyelerin o kuruluş yönetim kurulu kararıyla en az bir yıl önce üye yapılmış olması gerekecektir.
Madde 10-
Kuruluş takımındaki diğer oyuncuların kurumun bizzat çalışanı veya kuruluşun emeklisi olması ve çalışan oyuncuların o sezona ilişkin SGK Başkanlığı prim ödeme belgelerinin ibrazı gerekir. Kuruluş bünyesinde olup ta dernek, vakıf, temizlik şirketi, güvenlik şirketi, yemek şirketi , yazılım şirketi gibi ayrı tüzel kişiliğe sahip kuruluşlarda çalışanlar o kuruluşun çalışanı kabul edilmez. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları , sendikalar , vakıflar, spor merkezleri kendi üyelerinden takım oluşturarak liglere katılabilir. Takımlar ,antrenör oyuncu ve dışarıdan oynattıkları oyuncu dışında kurum çalışanı olmayan sporcu oynattıklarının tespiti halinde o maçında hükmen yenik sayılır. İkinci defa bu kural ihlal edilirse hükmen yenik sayılmakla beraber 2 puanı silinir. Üçüncü defa veya daha fazla bu kurala aykırı davranılırsa takım küme düşürülür. Antrenör oyuncular usulsüz oynatıldığında aynı hükümler uygulanır.
Madde 11-
Kuruluşlar antrenör oyuncusu bulunmuyorsa veya eksikse liglerin her hangi bir zamanında alabilirler ancak aldıkları antrenör oyuncuların , başka bir kurumda o devre için oynamamış olması gerekir. Sezon içinde yeni antrenör oyuncu oynatacak takımlar bu oyuncunun ismini , yaşını, lisans ve antrenörlük belgesini Tertip Komitesine müsabakadan en az 1 hafta önce bildirmek zorundadır. Bu bildirim yapılmadan oynatılan antrenör oyuncu yaptığı müsabakada mağlup olmuş kabul edilir.
Madde 12-
Kuruluşlar takımlarında stajyer öğrenci oynatabilirler ancak kuruluşta yapılan stajın okulu tarafından kabul edilir olması kuruluşun staj boyunca oyuncuya verilen maaş bordrosunun ibrazı ve staj süresinin en az 1 yıl süre ile olması şartı ile gerçekleşebilir. Maçlara oyuncular sporcu kıyafeti ile çıkmak zorundadırlar(şort tişört ,eşofman, spor ayakkabı) .Bu kurala uymayan kuruluş takımları hakkında yapılan şikayetler göz önüne alınarak uyarı cezası verilecektir.
Madde 13-
Takımların sezon boyunca 2 kez erteleme hakları vardır.(Takım listelerini sınırsız tutabileceklerinden ellerindeki diğer oyuncularla maça çıkabilirler). 3. ve daha fazla maçını erteleyen takımın bu ertelemelerdeki maçları nedeniyle hükmen mağlubiyet verilecektir. Ertelemeyi yapan takım maçı yapması gereken takımı arayacaktır. Takip eden hafta içinde ortak bir gün tespit edilerek maçın oynanması sağlanacaktır. Gün tespitinde sorun olması halinde ertelemeyi yapan taraf maç yapacağı takımın gün tesbitine uymak zorundadır. Erteleme isteyen kuruluş müsabakadan 1 gün önce saat 15.00’e kadar rakip takım sorumlusunu aramış ve onayını almış olması şarttır. Takımlar ilk yarıya ait erteleme maçlarını en geç ilk yarı bitiminde verilen arada , ikinci yarıya ait olanları da maç programı bitiminden itibaren en geç on beş gün içinde tamamlamadıkları takdirde eksik maçlarında hükmen yenilmiş sayılacaklar ve puan alamayacaklardır. Bu süre geçtiği halde tamamlanmamış müsabakâları hangi takımın ertelediği kesin olarak tesbit edilemediği durumlarda puan ve sıralama mevcut haliyle tescil edilecektir. Program gereği oynanması gereken günde maçı erteleyen takıma erteleme yazılır. Bu maç başka bir gün oynanacağı kararlaştırılmış olsa ve kararlaştırılan günde ertelemeyi diğer takım yapsa dahi ilk ertelemeyi yapan takım ertelemiş sayılır. Erteleme bildirilmediğinde ve ertelemeyi yapan takımın belirlenememesi durumunda her iki takıma erteleme yazılır.
Madde 14-
Doğal afet, grev,trafik kazası,vefat, elektrik kesintisi gibi zorunlu nedenlerle oynanmayan maçlar tehir edilmiş sayılmazlar. Takımlar maçlara en az 2 oyuncu ile çıkmak mecburiyetindedirler, çıkmadıkları taktirde eksik oyuncunun maçlarında hükmen sayılacaktır.
Madde 15-
Kuruluşlar müsabakalarında Masa Tenisi Federasyonu hakemleri komite tarafından görevlendirilebilir. Görevlendirilen hakem müsabaka başlama saatinde gelmediği takdirde müsabaka yapacak iki kuruluş temsilcisi ve kaptanının ortak olarak belirlediği hakemler müsabakayı yönetecektir. Hakem kararlarına itiraz edilmeyecektir.
Madde 16-
Kuruluşlar müsabakaları erkeklerde; 7 maçlık sisteme göre A ile Y; B ile X ; C ile Z; Çift, A ile X; C ile Y; B ile Z şeklinde en az 3 oyuncu ile oynanacaktır. Oyunculardan 1 kişi hem tek maçı hem de çift maçı yapabilir. 7 maçı tamamının oynanması gerekmektedir. Oynamayan takımın eksik maçlarında yenildiği kabul edilecektir.
Bayanlarda; Corbillon sisteme göre, A ile Y; B ile X ; Çiftler, A ile X; B ile Y olmak üzere 5 maç üzerinden en az 2 oyuncu ile oynanacaktır.
Madde 17-
Süper Lig maçları Salı, 1.Lig maçları Perşembe, 2.Lig maçları Çarşamba günleri oynanacaktır. İki takım anlaşarak başka bir günde maçlarını yapabilir. Misafir takım, rakip takım sorumlusunu en az bir gün önceden saat 15.00’e kadar arayarak geleceğini bildirmesi gerekir. Bütün kuruluş maçları başlama saati 19.00 olarak tespit edilmiştir. Belirtilen saatte sahaya çıkmayan takım ya da bir gün önceden geleceğini bildirmeyen misafir takım hükmen mağlup sayılır. Geçte olsa oynanan maç sonradan hükmen yenik sayılmaz.
Madde 18-
Takımlar müsabakaya başladıktan sonra ne sebeple olursa olsun maçını tamamlamak zorundadır. Yarım bırakan taraf hükmen yenik sayılır. Müsabakaya itiraz etmek isteyen kuruluş kaptanı veya temsilcisi tarafından maç bitiminde müsabaka kağıdına itiraz olduğu notu düşülür ve belge ile lig sorumlusuna iki gün içinde itirazda bulunulur.
Madde 19-
Sezon sonu puanlamanın sağlıklı yapılması açısından kuruluşlar maç föylerini en geç 2 gün içerisinde komiteye ulaştırmak zorundadırlar. Sonuçları zamanında ulaştırmayan takımlar uyarı cezası ile cezalandırılırlar.
Madde 20-
Taraflar maça başlamadan önce lisanslarını ibraz etmek mecburiyetindedirler. Lisanslarını ibraz edemeyen takım o maç için hükmen yenik sayılır.
Madde 21-
Kuruluş temsilcileri takımlarında oynayan sporculardan sorumludur. Maçlarda yapılan taşkınlıklar ve uygunsuz davranışları önlemek durumundadır. Taşkınlık ve uygunsuz davranışta bulunan , spor ahlakına , disiplin kurallarına aykırı davranan takım sporcuları , yöneticileri ve kuruluş hakkında Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Disiplin Talimatı uygulanır. Gerekli görülürse Komite şikayet edilen takımın maç saatini ve yerini değiştirerek o takımı izlemeye aldıktan sonrada karar verebilir. Disiplin Kurulu’na gönderilecek sporcu, antrenör, takım, kuruluş ve yöneticiler ile ilgili maçın hakemi rapor düzenleyerek komiteye iki gün içinde iletecektir. Komite hakem raporunu ,varsa yazılı savunmayı ve diğer bilgi belgeyi Disiplin Kurulu’na ulaştıracaktır.
Madde 22-
Bir takım bir sezon boyunca 3 uyarı cezası aldığı taktirde sezon sonunda yapılan puan cetvelinden 2 puanı silinecektir.
Madde 23-
Bu talimatta yer almayan hususlarda, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Ana Statüsü, Müsabaka ve Disiplin Talimatı , Kuruluşlar Talimatı ile IITF kuralları uygulanır.
ANKARA MASA TENİSİ DERNEĞİ
ORGANİZASYON KOMİTESİ